Nieuwe Microsoft Producten in 2012


In 2011 Ging de meeste aandacht naar Office 365, Microsoft hoopt dat we met dit product onze data en applicaties in de Public Cloud gaan hosten. In 2012 is het de beurt aan de Private Cloud. Ook staan er nieuwe versies van belangrijke producten als SQL Server en Windows 8 op stapel. Deze laatste zelfs in Client, Server en Tablet (!) uitvoering.

In deze blog zal ik kort de roadmap weergeven, wat staat ons in 2012 te wachten en wanneer.

Windows 8 – Kwartaal 4 2012 of kwartaal 1 2013
Zou het Microsoft lukken dit nieuwe OS nog voor de kerst op de schappen te hebben?
We verwachten dat morgen (29 feb.) de eerste Consumer Preview gepresenteerd gaat worden tijdens de Mobile World Congress in Barcelona. Er komt een Desktop versie als opvolger van Windows 7 en een Server Editie die Server 2008 R2 gaat vervangen. Maar de belangrijkste versie zou wel eens de Tablet versie kunnen zijn. We verwachten een versie met ondersteuning voor ARM processoren. Krijgen we eindelijk een Microsoft concurrent voor het Apple IOS en Android 4.0?

Samen met Windows 8 komt ook Internet Explorer 10 uit.

Op 23 April heeft Steven Sinofsky tijdens de keynote op de “Windows Developer Days” in Tokyo, Japan verteld dat tegelijk met de laatste proefversie van Windows 8 ook de release candidate van Server 2012 uitkomt. En wel in de eerste week van juni. Het wordt een drukke zomer. 🙂


System Center 2012 – Voorjaar 2012 (april, tijdens de Microsoft Management Summit?)
Steeds meer wordt System Center het centrale platform voor systeembeheer. Tekenend hiervoor is dat vanaf mei 2012 de Microsoft Partner Competenties
Systems Management
en Virtualization samengevoegd worden in de nieuwe competentie Management and Virtualization. Zodra de System Center 2012 MCTS en ITPro examens beschikbaar zijn zullen deze deel uitmaken van deze partnercompetenties. Ik ben erg trots dat Master it de System Center 2012 trainingen die voorbereiden op deze examens nu al kan aanbieden.


SQL Server 2012 – kwartaal 2 2012
Tot voor kort spraken we over SQL Server “Denali”, echter nu is duidelijk dat de definitieve naam SQL server 2012 zal worden. Deze zal uitgebracht worden in drie versies: Standard, Enterprise en de nieuwe Business Intelligence
Ook voor dit product kun je al de trainingen volgen die je helpen met SQL 2012 te werken als beheerder of ontwikkelaar. Je bent al klaar voor de examens op de eerste dag dat ze beschikbaar zijn.


Office 15 – kwartaal 4 2012
Veel is er nog niet uitgelekt over deze nieuwe versie. We verwachten dat Office 15 een nieuwe interface krijgt, de Metro tegels van Windows 8. Ook zal Office 15 geschikt zijn voor Windows 8 tablets op het ARM platform. Vast staat wel dat we gaan navigeren, editen en weergeven op nieuwe manieren.

Exchange 15 – kwartaal 4 2012
Het is heel goed mogelijk dat de release van Exchange 15 gaat samenvallen met die van Office 15. De uitdaging is de samenwerking tussen Hosted Exchange (onderdeel van Office 365) en Exchange “on premises”.

Update – Sharepoint Online 2013

nadat er al een en ander gelekt is over Office 15 is nu voor het eerst een kleine glimp uitgelekt over de volgende versie van Sharepoint Online 2013.

  • De naam Sharepoint 2013 doet ons vermoeden dat Office 15 ook als Office 2013 door het leven zal gaan.
  • Ondersteuning voor een Cloud versie van Duet, de SAP integratie tool voor Sharepoint
  • Verbeterde Web Apps, deze worden niet meer geinstalleerd op de Sharepoint Server maar op een nieuwe Office Web Apps Server. Dit gaat ongetwijfeld nieuwe mogenlijkheden bieden voor hosting en multi tenancy omgevingen.
  • Rights Management Services (RMS) wordt geintegreerd met Sharepoint. Dit lijkt te gelden voor de Stand Alone en ve Cloud versie.
  • Project en Visio Online. Vooral Project wordt nu een stuk laagdrempeliger. Eenvoudige projecten kunnen in de cloud beheerd en gevolgd worden.

De komende zomer zullen we meer weten, dan komt de Technical Preview van Office 15 (2013?) beschikbaar.

Hou deze site en mijn blog in de gaten voor tussentijdse updates.

 

Advertenties